Naslovnica // Activities // Actions // Prvo speleo-ronjenje na dah u izvoru Cetine

Prvo speleo-ronjenje na dah u izvoru Cetine

PDF
Print
E-mail
Written by Magda Milas
Wednesday, 25 May 2011 13:17
There are no translations available.

Autor: Magda Milas,
foto: Marjan Radović, 
izvor: scubalife.hr
naslovna fotka: M. Prpić,

Nakon deset godina planiranja, ekipa ronilačkih zaljubljenika iz društva Dinaridi DISKF (Društvo za istraživanja i snimanja krških fenomena) organizirala je 21. svibnja 2011. prvo hrvatsko speleološko ronjenje na dah na izvoru Cetine. O tehničkom ronjenju na izvoru Cetine mogli ste čitati u prvom broju ScubaLife magazina, u članku autora Dražena Goričkog.

Ova nevjerojatna prilika da se zaroni u pravom potopljenom speleološkom objektu pružila se nekolicini hrvatskih apneaša, rekordera i reprezentativaca u ronjenju na dah, Lidiji Lijić, Veljanu Zankiju, Tomi Vrdoljaku, Bruni Šegviću te mojoj malenkosti. Osim speleoronioca iz DDISKF-a, predvođenih Alanom Kovačevićem kao glavnim organizatorom, akciji su prisustvovali i interventni ronioci Crvenog Križa, koji su cijelo vrijeme budno motrili na sigurnost ronjenja, kao i ronioci iz ronilačkog kluba Nemo Adria.

Iako jezero ide preko 100 metara dubine, konop je postavljen na dubinu od 42 metra, prvenstveno zbog sigurnosti, budući da je ronjenje ovdje iznimno opasno. Temperatura jezera iznosila je osam stupnjeva, što je dovoljno niska temperatura da se ovakva akcija mora pomno isplanirati. Savršena sigurnost uopće nije bila upitna, organizacija je bila besprijekorna, konop je čvrsto postavljen, sigurnosni ronioci nalazili su se na svakih nekoliko metara, a na samom dnu, tj. na 42 metra, na koliko je konop postavljen, čekao nas je neustrašivi Tomislav Flajpan Frf iz DDISKF-a.

Prekrasne prizore ove akcije zabilježilo je i nekoliko podvodnih fotografa, Marjan Radović za „ScubaLife“, Damir Zurub za portal „Ronitisemora“ te Matko Vojković za „Navigator“, a akciji su bili nazočni i čelnici prirodne izvorske vode „Cetina“ kao pokrovitelji cijelog događanja.

Više o cijelom događaju, iskustvima i dojmovima naših ronilaca te još nekoliko impresivnih fotografija pogledajte u novom, četvrtom broju ScubaLife magazina (na svim kioscima od 10. lipnja 2011.).

link na originalni članak:
http://www.scubalife.hr/vijesti/1335-prvo-speleo-ronjenje-na-da-u-izvor-cetine

 


AddThis

Skup speleologa Hrvatske 2012.Iz sadržaja