Naslovnica // Activities // Zanimljivosti // Vojni položaji na Lošinjskom arhipelagu

Vojni položaji na Lošinjskom arhipelagu

PDF
Print
E-mail
Written by Damir
Tuesday, 01 September 2009 10:40
Article Index
Vojni položaji na Lošinjskom arhipelagu
2
str. 3
str. 4
All Pages

Za vrijeme ljetovanja na Lošinju, privučen stalnim zovom podzemlja, mraka i vlage, posjetio sam nekoliko napuštenih podzemnih vojnih objekata, kojih na ovom području ne nedostaje. Lošinjski arhipelag je kroz povijest imao veliko strateško značenje, te su vojske različitih država utvrđivale vojne baze različite namjene.U neposrednoj blizini Malog Lošinja nalazi se veliko podzemno skladište goriva i streljiva za mornaricu, koja je u zaštićenoj malološinjskoj uvali Augusta imala svoju bazu. Ostali objekti koji su porazbacani duž cijele naše obale, na vanjskom nizu otoka, bili su većinom ukopane topničke bitnice, za protubrodsku borbu, zbog stalno prisutnog straha od pomorske invazije. Većina objekata je napravljena za vrijeme Austrougarske i talijanske okupacije, da bi ih nakon toga preuzela tzv. JNA. Prema dostupnim informacijama, za vrijeme JNA bili su opremljeni protubrodskom inačicom poznatog njemačkog topa FlaK 88. Hrvatska vojska te objekte je koristila jako kratko a sada su zbog promijenjene vojne doktrine napušteni. Iz njih je do najsitnijeg detalja izvađeno sve što se može na bilo koji način upotrijebiti. Svi vojni položaji su kvalitetno postavljeni i maskirani, tako da ih je i danas teško primijetiti, kako s kopna tako i s mora.

Krenimo redom. Prvi objekt nalazi se na lokaciji Velopin, u uvali Augusta. Ovdje se je nalazila opskrbna baza JRM, te je izgrađen za skladištenje goriva, mina, torpeda i sličnog. Uz prateće nadzemne objekte nalazi se podzemno skladište vojne opreme. Za transport se koristila uskotračna željeznica, čiji ostaci se i danas vide.

Velopin, jedan od ulaza u podzemno skladište

 

Velopin, detalj hodnika. Slijepi odvojak služi za smještaj transportnih vagoneta.

 

Skladište je složene građe, te se u njemu nalazi zapovjedni centar, agregati za struju, veliko podzemno spremište vode, pumpne stanice, ventilacijski sustav, spavaonice, alatnica i brojne prostorije za držanje streljiva i ostalog materijala.

Velopin, kontrolna soba s uništenim inventarom. Idealna kulisa za metal spot.

 

U najdubljem dijelu skladišta nalazi se velika prostorija. Po izgledu nosača pretpostavljam da je služila za smještaj torpeda ili raketa. Ima dvostruki ulaz za brzi utovar na brodove.

Polovica glavnog skladišnog prostora, za smještaj torpeda ili raketa.

 Skup speleologa Hrvatske 2012.Iz sadržaja