Naslovnica // Category Blog // Primljeni u članstvo Komisije za speleologiju

Primljeni u članstvo Komisije za speleologiju

PDF
Print
E-mail
Written by Admin
Saturday, 14 May 2011 05:18
There are no translations available.

Na sjednici IO Komisije za speleologiju HPS-a održanoj 13. svibnja, DDISKF je jednoglasno primljen u članstvo Komisije. Time je zaokružen jedan dio našeg ovogodišnjeg plana rada koji je započeo izmjenama i prilagodbama statuta na posljednoj skupštini.

Nekoliko riječi o Komisiji za speleologiju...

Komisija za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza osnovana je 1956. godine. Danas Komisija ima 21 članicu - speleološke odsjeke planinarskih društava i speleološke klubove koji su učlanjeni u Hrvatski planinarski savez. Članice komisije su do danas istražile više tisuća speleoloških objekata. Posebno su značajna istraživanja na speleološkim ekspedicijama i speleološkim logorima u Hrvatskoj i svijetu. Rezultati istraživanja dubokih jama zapaženi su u svjetskim okvirima.
Jedan od osnovnih zadataka Komisije je školovanje speleologa koje se danas odvija kroz speleološke škole, seminare, ispite za naziv speleolog i instruktorske seminare. Prvi speleološki tečaj organiziran je 1957. godine u Ogulinu, zatim u Donjoj Cerovačkoj špilji 1958. te u Tounju 1960. godine. Organizacija speleoloških škola po programu Komisije započinje 1966., a od osnutka Zagrebačke speleološke škole 1971. godine one se organiziraju svake godine u Zagrebu, Splitu, Karlovcu, Šibeniku i drugim gradovima.

Redovito se organiziraju seminari radi unaprjeđenja znanja iz pojedinih područja speleologije, a članovi Komisije sudjeluju na skupovima i seminarima u inozemstvu. Uz poticaj Komisije izdano je više stručnih publikacija i priručnika za potrebe speleološke edukacije. Do 2008. godine je pod Komisijom steklo naziv 44 instruktora speleologije, 163 speleologa, a edukacijom na speleološkim školama svake godine se školuje oko 80 speleoloških pripravnika. Komisija za speleologiju surađuje sa Hrvatskim speleološkim savezom, Hrvatskim biospeleološkim društvom, Nacionalnim parkovima i Parkovima prirode te znanstvenim i stručnim ustanovama. Određen broj speleologa aktivan je i u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, odnosno u njenoj Komisiji za speleološko spašavanje.

Dosadašnji pročelnici Komisije za speleologiju:
1. Slavko Marjanac 1956-1957.
2. Veljko Šegrc 1958.
3. Srećko Božičević 1959-1962.
4. Vlado Božić 1963-1999.
5. Ana (Sutlović) Bakšić 1999-2003.
6. Igor Jelinić 2003-2006.
7. Dalibor Paar 2006-

Članice Komisije za speleologiju su:

SO HPD "Biokovo", Makarska
SO PD "Dubovac", Karlovac
SO HPD "Dubrovnik", Dubrovnik
Speleološko-alpinistički klub Ekstrem, Makarska
SO HPD "Imber", Omiš
SO HPD "Japetić", Samobor
SO HPD "Kamenar", Šibenik
SU "Kraševski zviri", Ivanec
SO "Liburnija" PD "Paklenica", Zadar
Speleološko društvo Lika, Gospić
SO PD "Promina", Drniš SO PD "Profunda", Brač
SO HPD "Malačka-Donja Kaštela", Kaštel Stari
SO PD "Mališćak", Velika
SO HPD "Mosor", Split
SO HPD "Sniježnica", Cavtat
SO PK "Split", Split
SO HPK "Sveti Mihovil", Šibenik
SO PDS "Velebit", Zagreb
SO HPD "Željezničar", Zagreb i
DDISKF Zagreb


AddThis
Last Updated ( Tuesday, 13 September 2011 12:47 )

Skup speleologa Hrvatske 2012.Iz sadržaja