Naslovnica // Ekspedicije // 8. MSRE "Rokina bezdana 2009" // Pasja jama i Mala Rokinka

Pasja jama i Mala Rokinka

PDF
Ispis
E-mail
Autor Damir
Nedjelja, 30 Kolovoz 2009 08:02

U sklopu MSRE ‘’Rokina Bezdana’’ 15. srpnja smo posjetili Pasju jamu i špilju Malu Rokinku koje su smještene uz vijadukt autoceste Zagreb-Split, kod južnog izlaza iz tunela Mala Kapela. Zadatak je bio topografski snimiti oba objekta, radi izrade nacrta. Sudjelovale su Eszter Domina, Gabriela Koltai i Szofia Libor iz mađarskog SZKBE-a, te Marijana Jelić i ja (Damir Pavelić) iz DDISKF-a.

Prvo smo posjetili Pasju jamu (ime je dobila u znak sjećanja na dvije pasje lešine koje smo pronašli tijekom prijašnjih istraživanja iste).

pasja jama

 

pasja jama

Nakon opremanja jame i silaska mađarskih kolegica, s Marijanom sam započeo mjerenje objekta. Jama ima uski ulaz, s velikom stijenom koja je uglavljena pa ne predstavlja opasnost. Koljenaste je građe, a pri dnu ima zvonolik izgled, te se širi u veliku dvoranu. Izmjerena dubina vertikalnog dijela je 42 metra, dok je dubina cijele jame 48 metara.

pasja jama

pasja jama

Dno jame sastoji se uglavnom od glinastog sedimenta, pomiješanog s smrvljenim stijenama. Također se na dnu nalazi i manja količina otpada, što je nažalost karakteristično za sve objekte u blizini naselja. Pošto smo jamu posjetili u sušnom dijelu godine, voda je ostala samo na dnu sifona, koji je preuzak za ronjenje. Međutim, u jami postoje tragovi periodičnog dizanja razine vode, od nekoliko metara. Zaključili smo to po plastičnim bocama i ostalom plutajućem otpadu, koji se nalazi zabijen u pukotine nekoliko metara iznad nas. Također nismo našli mogućnost daljnjeg napredovanja, jer su svi potencijalni kanali zatrpani ili preuski.

pasja jama

Nakon Pasje jame nastavili smo mjerenje špilje Male Rokinke koja se nalazi u neposrednoj blizini. Radi se o špilji s velikim ulazom koji odmah prelazi u glavnu dvoranu. Sam ulaz je vjerojatno nastao urušavanjem dijela stropa. Na rubovima te dvorane se nalaze mali uski odvojci, kod kojih je moguće napredovanje kopanjem.

Mala Rokinka

Mala Rokinka

U jednome od njih osjeti se strujanje zraka. Dno špilje je prekriveno kamenjem, koje je i zatrpalo sporedne kanale. Postoji i jedan dimnjak, ali zbog tankog nadsloja nije perspektivan. Mala Rokinka je u fosilnoj fazi, uz tragove djelovanja vode na samom dnu, u obliku ostataka kaskadica. Dužina svih kanala je 87 metara.

Prilozi:

Pasja jama - nacrt

Mala Rokinka - nacrt


AddThis
Ažurirano ( Subota, 08 Svibanj 2010 10:26 )

Skup speleologa Hrvatske 2012.Iz sadržaja