Naslovnica // Aktivnosti // Zanimljivosti // Lovno-sportske i speleološke igre

Lovno-sportske i speleološke igre

PDF
Ispis
E-mail
Autor Marijana J.
Petak, 01 Lipanj 2012 18:53

Dana 26. svibnja 2012. godine, u Drežnik Gradu održane su XII. lovno-športske igre lovnog ureda Slunj, kojima je prisustvovala i ekipa DDISKF-a u sastavu Tihi, Alan, Tomo i ja - Šljiva. Kao pratnja išli su i psi, Luna i Indy. Ujutro, oko 7 h zaputili smo se prema Drežniku kako bi stigli na otvaranje igara. Alan je bio u funkciji cjelodnevnog snimanja lovačkog događaja a ostatak ekipe je osim prisustvovanja fešti imao i speleološki zadatak-  pronaći ulaz u Jankovića špilju i topografski snimiti Pećina Kulu podno starog grada u Drežniku te se nakon obavljenog posla priključiti lovcima.

No, odmah po dolasku u lovački dom, Tihi je obaviješten da će biti jedan od četiri člana komisije pri ocjenjivanju lovačkih gulaša tako da je planirano istraživanje pomaknuto za sljedeći dan. Tomo i ja smo bili „logistika“.
Usput, Tomo je zbog svog osebujnog izgleda (brade i marame) dobio i par novih nadimaka od strane lovaca koje neću ovom prigodom spomenuti. Skup je bio izvrsno organiziran, red hrane, red pića, red igara – nogomet, kamena s ramena, potezanje konopa, natjecanja lovačkih pasa, šah, bela...
Navijanju smo se i mi priključili, naravno bili smo podrška našim prijateljima L.D. Golub iz Drežnik Grada. Meni je osobno, zbog svojih poznatih gurmanskih afiniteta bilo najzanimljivije natjecanje u pripremanju gulaša. Nakon završetka igara uslijedilo je proglašavanje pobjednika u svim disciplinama a zatim kratak ali vrlo zanimljiv program lokalnog ansambla. Po završetku službenog dijela nastavljeno je druženje u domu. Trebalo je, naravno, pojesti svu pripremljenu klopu. Dobro smo se najeli, napojili, isplesali i nakon toga spavanac jer nas je čekao dan za istraživanje.

 

A sad adio27. svibnja 2012.
Jutro, buđenje oko 9 h i ispijanje kave kod Željke u caffe baru Hodak. Uz kavu smo dogovarali dnevnu akciju. Prioritet je pronalazak ulaza Jankovića špilje i Male špilje pored Jankovića, a nakon toga topografsko snimanje Pećine Kula ispod starog grada Drežnika. Naime, Jankovića špilja i Mala špilja pored Jankovića istraživane su 60 – ih godina prošlog stoljeća, no ne postoje kompletni nacrti. Upute do željenog cilja dobili smo od lovaca koji su nastavili jučerašnje druženje. Krenuli smo u potragu oko podneva, Tihi, Tomo i ja, dok Alan je ostao montirati jučerašnje snimke sa skupa. Uvelike nam je pomogao GPS i karta sa ucrtanom lokacijom. Bila je to ugodna šetnja prirodom, obzirom da je dan bio prekrasan.
Nakon cca 3 km hodanja pronašli smo "Malu špilju"  sa impozantnim, ogromnim ulazom  - a od istraživača Marijana Čepelaka - Maligana nazvanom „Adios“. To je bio njegov zadnji objekt koji je istraživao prije odlaska za Kanare (od tada tamo živi i radi sa suprugom Dubravkom). ''Adios' je tada i topografski snimio i zna se da ima preko kilometra, ali nacrt nije ostavio, tako da se mora nanovo izraditi.

Do ulaza u Jankovića špilju nismo mogli prići jer nismo imali adekvatnu opremu a strmina do ulaza, uz obalu Korane bila je izuzetno velika. Napravili smo par fotografija i odlučili da ćemo istraživanje nastaviti u nekoj budućoj akciji, vjerojatno na ovogodišnjoj ekspediciji. Zaputili smo se natrag prema Drežniku i nakon kratke pauze u caffe baru Hodak, vratili smo se kako bi topografski snimili 'Pećina Kulu' ispod starog grada prema dogovorenom planu, pri čemu nam se pridružila i Željka. Došli smo do korita Korane i na naše opće iznenađenje, razina vode „nikada“ nije bila viša za ovo doba godine, pa je za dolazak do cilja bilo je potrebno prijeći rijeku. Odlučno smo krenuli u pohod sa vodom doslovno do grla (barem meni) i došli do pećine i uhvatili se mjerenja.
Nakon obavljenog posla vratili smo se u Hodak i nakon izmjene dojmova, pizze i pivice, u kasnim večernjim satima krenuli natrag u Zagreb. Vrlo uspješna ekološko-speleološka akcija u kojoj smo prvi dan „čistili“ piće i klopu, a drugi dan napravili uspješne speleološke korake ka ekspediciji.

Fotografije: Tihomir Kovačević, Marijana Jelić


AddThis

Skup speleologa Hrvatske 2012.Iz sadržaja