Naslovnica // Category Blog // Akcija spašavanja iz Kite Gaćešine, srpanj 2011.

Akcija spašavanja iz Kite Gaćešine, srpanj 2011.

PDF
Ispis
E-mail
Autor Admin
Utorak, 20 Rujan 2011 18:50

Ljetošnja speleospašavateljska akcija GSS-a opisana je kroz tekst (D. Bakšić, I. Ćukušić) uz fotografije (D. Novosel, A. Bakšić) i detaljni Plan spašavanja. Obzirom na težinu terena, objekta i ozbiljnost situacije, u akciji je sudjelovalo je 75 spašavatelja iz 11 stanica iz cijele Hrvatske. Bila je jedna od najtežih i najsloženijih akcija spašavanja i uz to izvedena u iznimno kratkom roku, te ptvrdila da HGSS, iako volonterska organizacija, po stručnosti i osposobljenosti spada u sam vrh sličnih službi u svijetu.

Nakon obavljenog speleološkog istraživanja sa 16. na 17. srpnja 2011. godine ekipa speleologa bivakirala je u Jamskom sustavu Kita Gaćešina na bivku na -300 m dubine. Speleološko istraživanje slično kao i brojna druga u Kiti Gaćešinoj prešlo je u ozbiljnu situaciju kad su se prvi speleolozi oko 10 h počeli spremati za izlazak na površinu. U uobičajnom oblačenju odjeće, slaganju stvari i oblačenju opreme primjetili su da Tomislav uopće ne reagira. Počeo je trzati, vilica mu se ukočila...stanje je bilo alarmantno.

 

U nedjelju, 17. srpnja, u 13:03 h Alen Kirin izlazi iz jame i dojavljuje Darku Bakšiću, pročelniku Komisije za speleospašavanje HGSS, da je Tomislav G. u bivku na -300 m dubine za vrijeme spavanja pao u hipoglikemijsku komu. Trenutno se u jami nalazi još 12 speleologa. Neki od njih počeli su izlaziti van iz jame. Na bivku je i Ana Bakšić, član HGSS i ona je preuzela brigu oko unesrećenog Tomislava. Započinje organizacija akcije spašavanja.

D. Bakšić priprema spašavanjeObavješten je pročelnik HGSS Vinko Prizmić o dojavi o nesreći. Dinko Novosel dobiva u zadatak mobilizirati liječnike HGSS koji se mogu spustiti na takvu dubinu, te mobilizirati spašavatelje po stanicama HGSS. Luka Mudronja priprema opremu za spašavanje u oružarstvu Komisije za speleospašavanje. Teo Barišić priprema nacrte Kite Gaćešine i organizira ekipu za postavljanje telefonske linije u jami. Istovremeno se organizira još jedan dodatni tim za postavljanje telefonske linije, te tri tima za proširivanje uskih prolaza.

U 13:30 h na Firulana na helidromu okuplja se prva spašavateljska ekipa koju čine: Ivana Buklijaš, liječnica, Darko Bakšić, Ivica Ćukušić, Filio Trgo i Hrvoje Dujmić. Dočekuje ih dežurna ekipa u sastavu Mladen Porubić i Dražen Mlinarić. Telefonskim putem od Tea Barišića dobivaju koordinate položaja ulaza Kite Gaćešine koje su potrebne za helikoptersku navigaciju. Pripremaju opremu za desantiranje iz helikoptera.

U 14:00 h helikopter sa spašavateljskom ekipom polijeće sa helidroma na Firulama.
U 14:40 h Hrvoje Dujmić, Ivana Buklijaš, Darko Bakšić, Filio Trgo i Ivica Ćukušić absajlaju iz lebdećeg helikoptera na okretaljki makadamskog puta u neposrednoj blizini ulaza u Jamski sustav Kita Gaćešina.
U 15:10 h liječnica Ivana Buklijaš u pratnji Alena Kirina i Filia Trge ulazi u jamu. S liječnicom Ivanom dogovoreno je da, ukoliko telefonska veza ne bude uspostavljena, nakon prvog pregled, informaciju o stanju unesrećnog Tomislava pošalje po nekom od speleologa koji izlaze iz jame.

Darko Bakšić vođa akcije spašavanja i Ivica Ćukušić zamjenik vođe provjeravaju u kojim su fazama razni timovi HGSS koji su krenuli u akciju spašavanja. Darko Bakšić kontaktirao je obitelj unesrećenog speleologa i najavio da će biti u kontaktu s njima do kraja akcije spašavanja...

Opširnije o tome pročitajte na speleologija.hr

 AddThis
Ažurirano ( Subota, 11 Veljača 2012 12:27 )

Skup speleologa Hrvatske 2012.Iz sadržaja