Naslovnica // Aktivnosti // Ekologija // Čišćenje utvrde Sv. Nikole u Šibeniku

Čišćenje utvrde Sv. Nikole u Šibeniku

PDF
Ispis
E-mail
Autor Terraneo
Ponedjeljak, 14 Svibanj 2012 20:51

Terraneo:
U Šibeniku je u subotu, 12. svibnja, 2012., u organizaciji festivala Terraneo, te uz pomoć Grada Šibenika i Turističke zajednice grada Šibenika, održana ekološka akcija čišćenja tvrđave Sv. Nikola. Oko pedesetak građanki i građana Šibenika, članova speleološkog društva DISKF DINARIDI, te uz pomoć Vatrogasne postrojbe grada Šibenika, tijekom sedam sati aktivno je i vrijedno čistilo okolno područje tvrđave od korova i bilja kako bi na taj način dali vlastiti doprinos očuvanju i zaštiti tvrđave od daljnje devastacije.

Od korova je očišćen krovni plato tvrđave, zapadna i sjeverozapadna strana zidina, dok je otpad uklonjen s dijela prilaznog otočića. Uz nadzor Vatrogasne postrojbe, te u skladu sa zakonskim propisima, korov je saniran i spaljen u neposrednoj blizini tvrđave, a pokošena trava iskorištena je kao prirodni humus oko tvrđave.
Realizacijom ove akcije otvara se prostor za daljnje aktivnosti u području tvrđave Sv. Nikole koje su nužne za očuvanje ove vrijedne spomeničke baštine. Teren su za vrijeme akcije posjetili i predstavnici gradske uprave: gradonačelnik Ante Županović, dogradonačelnici Petar Baranović i Franko Vidović, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Joško Živković, pročelnik Upravnog odjela za upravljanje gradskom imovinom Ivica Živković, te direktor Turističke zajednice Grada Šibenika Dino Karađole.

Tvrđava svetog Nikole jedna je od najznačajnijih šibenskih znamenitosti i hrvatskih povijesnih vrijednosti. Izgrađena je u 16. stoljeću radi obrane od turske najezde s mora i nalazi se na otoku Ljuljevcu na ulazu u šibenski kanal Sv. Ante. Taj kulturni spomenik nulte kategorije česti je domaćin ljetnim kulturnim manifestacijama. Manje je poznat podatak da je Sv. Nikola jedna od najvrednijih pomorskih utvrda iz doba renesanse u Europi čija je unutrašnjost bila posve neistražena do 1979. te da je očuvana u izvornom obliku.

Ovim putem zahvaljujemo se na potpori pri realizaciji ove akcije gradskoj upravi Grada Šibenika, Turističkoj zajednici grada Šibenika, Vatrogasnoj postrojbi grada Šibenika, konzervaterskom odjelu Šibenik, tvrtkama Gradska čistoća Šibenik, Zelenilo Šibenik d.o.o., Krka promet, fast foodu Šešula, speleološkom društvu DISKF Dinaridi te svim ljudima koji su se dobrovoljno odazvali ovoj akciji. Ova akcija prva je u nizu ekoloških aktivnosti koje će realizirati festival Terraneo, čime nastoji ukazati na nužnost i potrebu ulaganja državnih, ali i ljudskih resursa u očuvanje hrvatskih prirodnih znamenitosti."


Fotografije: M. Prpić (osim br 2)


AddThis

Skup speleologa Hrvatske 2012.Iz sadržaja