Naslovnica // Category Blog // Voronya 2009.

Voronya 2009.

PDF
Print
E-mail
Written by Admin
Tuesday, 15 December 2009 12:06
There are no translations available.

1.11.2009. nedjelja
"Ustajemo oko 8 sati. Nismo se baš naspavali. Robi i ja pridružujemo se Miši, Dimi, Dimi i Vasji i s njima ćemo kroz prvi sifon na -1440 m, a Mađari se vraćaju na -700 m.
Polako se spremamo. Morao sam zamijeniti koloturu na novom stop desenderu jer se potpuno potrošila za samo 2000 m spuštanja. Kombinacija krutih 9 mm ukrajinskih užeta i blata na njima troši sprave na očigled. Srećom pa su Mađari sa sobom imali nekoliko rezervnih kolotura i spravica.

Doručak, čaj i dugotrajne pripreme oblačenja Gidrokostjuma – suhih odjela ispod žutanjaka ili kordura pa tek oko 14 sati krećemo prema sifonu. Nosimo svaki po dvije transportne vreće. Kratak menadar i spuštanje do sifona na -1440 m. U ovo doba godine dug je svega tri metra i dubok oko 1 m. Prolazi se na dah povlačeći po užetu. Leđima se struže po stijeni, a ronilačka maska se ne koristi jer se i tako ništa ne vidi. Dvojica Dima, koji su tu već doma, paze da svi prođemo sigurno kroz sifon.

Na kraju smo kroz sifon provukli 12 transportnih vreća, pa se spustili jednu vertikalu gdje smo skinuli Gidrokostjume. Kod skidanja primjećujemo da smo nas trojica zamijenili čizme. Svi imamo isti broj, a čizme su iste pa nije čudo. Vrlo brzo slijedi jedno suženje gdje je nužno skinuti opremu sa sebe. Robi je ovo mjesto prošao „na izdah“.... "

Darko i Robert na -2080m, dvorana Game Over. Snimio: Dimitrij Fedotov

Ovo je jedan dio iz odličnog dnevnika Darka Bakšića u kojem opisuje ekspediciju u jami Voronya, gdje je sudjelovao zajedno sa Robertom Erhardtom.
Našim dečkima ali i cijeloj ekspediciji svaka čast i čestitke, a članak u cijelosti uz obilje fotografija možete pročitati na stranicama speleološkog poslužitelja.

 


AddThis
Last Updated ( Monday, 12 April 2010 17:36 )

Skup speleologa Hrvatske 2012.Iz sadržaja